Tutorial


Col·locació de vinil en mollEnganxar un vinil no és massa complicat, si be l'experiència es un important grau a favor. No obstant i seguint les instruccions es pot fer sense massa dificultat i deixar un acabat "professional".

    Quan es aconsellable posar el vinil en moll?

El mètode en moll s'utilitza per a vinils de grans dimensions, que no poguem manipular fàcilment sempre i cuan que vagin col·locats en superfícies llises i que no es poden mullar (per exemple vidre, metalls polits, plastics, etc ...). Si la superficie no ho permet no ens queda altre que recorre a l'aplicació en sec.

    Que necessitem?

  1. Espàtula: Es necessària una espàtula amb una rigidesa intermitja i sobretot en les arestes en bones condicions. Si la nostra espàtula te osques o imperfeccions, quedaràn marcades en el vinil.
  2. Cinta de pintor: Tot i que no es imprescindible, pot ser de una gran ajuda disposar de cinta de pintor o qualsevol altre cinta adhesiva que sigui de posar i treure amb facilitat.
  3. Cutter: Un cutter o alguna eina per tallar poden ser necessàries a l'hora de facilitar-nos instal·lació.
  4. Equip de neteja: Ens caldrà un drap i liquids de neteja. Es important que el drap no deixi fibres i que els liquids de neteja utilitzats siguin en base aquosa o d'alcohol. Es important, ja que depen quins productes deixen la superfície impregnada amb una fina capa antiadherent que si be repela la pols i porqueria, també ens donarà problemes amb l'adherència del propi vinil.
  5. Mescla d'aigua i sabo: Per l'aplicació en moll utilitzarem una mescla d'aigua i sabó (un sabó gel neutre, com el que podem utilitzar al lavabo). La proporció es de uns 5 ml de sabó per cada litre d'aigua. Si be es una proporció orientativa. Pots guardar la proveta si no la tens a mà.
  6. Paciència: Posar un vinil amb un bon resultat es una feina que requereix mes manya que força. Les presses no ens ajudaràn. Deixeu-les fora.

El primer que ens cal fer per posar un vinil, es netejar curosament la superfície on el volem posar. Si aquesta està bruta de pols, liquid o garsa, l'adherència i per tant la durada del vinil quedaran molt limitades.

Si la superfície es greixosa cal utilitzar liquids de neteja liposolvents (desengrassants). Us recomenem utilitzar productes de neteja en base d'alcohol o alcohol directament.

Procureu que el drap utilitzat per netejar no deixi fibres que quedarien atrapades sota el vinil, espatllant el resultat final.

El primer que hem de fer es enretirar completament el paper encerat que cobreix la part posterior del vinil, deixant tota la part adhesiva descoberta i desprotegida.
(Es important treballar en un espai el mes net possible de pols i partícules suspeses en l'aire, ja que durant aquest pas es fàcil que s'adareixin grans de brutícia al vinil.

Una solució és treballar sobre una taula en la que estendre completament el vinil.

Amb la mescla d'aigua i sabó que hem preparat prèviament, hem de mullar la part de l'adhesiu amb un polvoritzador. Tampoc oblidis ruixar amb aigua la superfície on posarem finalment el vinil

No cal patir per excés d’aigua. Si en posem poca ens podríem trobar que el vinil no llisca i s'enganxa abans del que voldríem. Si en posem en excés, nomes farèm mes mullader. S'ha de procurar que ambdues superfícies quedin totalment molles, però sense que degotin massa.

Quan estigui ben mullat, girar el vinil i col·locar-lo a la superfície a la posició que volem. Notaràs que gracies l'aigua i el sabó el vinil llisca lliurament, permetent recoloclar-lo tantes vegades com sigui necessari fins a assegurar-nos de que esta on volem.

Un cop en la posició desitjada i amb l’ajuda d’una espàtula es va traient l’aigua, fent moviments des del centre de l’adhesiu cap a l'exterior. Cal començar amb una primera passada d'espàtula que retirarà la majro part de l'aigua i començarà a fixar el vinil de manera que s'aguanti sol. Desprès cal repetir varies vegades les passades amb l'espàtula augmentant gradualment la pressió per assegurar-nos de que deixem la menor cuantitat d'humitat entre el vinil i el vidre.
(Si no espatulem adequadament i deixem masses restes d'aigua, el que succeirà es que l'humitat s'acumularà amb el pas de l'estona formant bombolles atrapades entre la superfície i el vinil. Es lleig però tampoc es un problema massa greu ja que aquestes bombolles aniran marxant amb el pas de les hores. (Pot tardar entre algunes hores o varis dies, depenent de on estigui el vinil i l'humitat ambiental.)

Cal deixar esperar un temps prudencial perquè s'hagi eixugat i eliminat l'aigua. Del contrari serà molt complicat enretirar el paper transportador sense arrencar el vinil de la superfície.
(El temps pot oscil·lar entre alguns minuts o algunes hores, depenent de l'humitat ambiental.)

En quan veiem que el vinil comença a fixar-se amb força ja podem retirar el paper transportador que queda a sobre el vinil. No obstant es important fer-ho a poc a poc i paral·lelament a la paret, vigilant de no arrencar ni malmetre el vinil. Es un procés delicat i les presses ens poden jugar una mala passada.

Ja podem gaudir del vinil.

Cal tenir en compte que l’adhesiu necessita 24 o 48 hores per adquirir la seva màxima adherència.