Tutorial


Col·locació de vinil (en sec)Enganxar un vinil de tall no és massa complicat, si be l'experiència es un important grau a favor. No obstant i seguint les instruccions es pot fer sense massa dificultat i deixar un acabat "professional".

    Quan es aconsellable posar el vinil en sec?

El mètode en sec s'utilitza per a vinils petits, que poguem manipular fàcilment o que van col·locats en superfícies poroses o que no es poden mullar (per exemple paret, fusta, roba, etc...).

    Que necessitem?

  1. Espàtula: Es necessària una espàtula amb una rigidesa intermitja i sobretot en les arestes en bones condicions. Si la nostra espàtula te osques o imperfeccions, quedaràn marcades en el vinil.
  2. Cinta de pintor: Tot i que no es imprescindible, pot ser de una gran ajuda disposar de cinta de pintor o qualsevol altre cinta adhesiva que sigui de posar i treure amb facilitat.
  3. Cutter: Un cutter o alguna eina per tallar poden ser necessàries a l'hora de facilitar-nos instal·lació.
  4. Equip de neteja: Ens caldrà un drap i liquids de neteja. Es important que el drap no deixi fibres i que els liquids de neteja utilitzats siguin en base aquosa o d'alcohol. Es important, ja que depen quins productes deixen la superfície impregnada amb una fina capa antiadherent que si be repela la pols i porqueria, també ens donarà problemes amb l'adherència del propi vinil.
  5. Paciència: Posar un vinil amb un bon resultat es una feina que requereix mes manya que força. Les presses no ens ajudaràn. Deixeu-les fora.

El primer que ens cal fer per posar un vinil, es netejar curosament la superfície on el volem posar. Si aquesta està bruta de pols, liquid o garsa, l'adherència i per tant la durada del vinil quedaran molt limitades.

Si la superfície es greixosa cal utilitzar liquids de neteja liposolvents (desengrassants). Us recomenem utilitzar productes de neteja en base d'alcohol o alcohol directament.

Procureu que el drap utilitzat per netejar no deixi fibres que quedarien atrapades sota el vinil, espatllant el resultat final.

El primer que fem es, sense retirar el paper encerat, col·locar el vinil en la posició que el volem enganxar.

Un cop esta en la posició desitjada el fixem ajudant-nos de la cinta de pintor, tal i com es mostra en l'imatge adjunta.

Aixequem una de les meitats del vinil i separem el paper encerat del vinil i el paper transportador.
(Si ets dretà, et recomanem començar per la part esquerra. O per la dreta en cas contrari)

Amb l'ajuda del cutter o unes tisores, mirem de tallar el paper encerat, procurant fer un tall recta i net. Es important no esparracar el paper, ja que saltaran petites fibres de paper que s'adheriran al vinil.

Ara i amb compte, mentre amb una ma mantenim el vinil lleugerament tensat i proper a la superfície però sense tocar-la, mentre que amb l'altre anem espatulant amb moviments suaus, verticals i avançant de manera gradual. Fent passades progressives desde el centre fins els extrems. Sense presa i amb una pressió intermitja. Massa pressió a l'espàstula pot produir arrugues o inclús esparracar el material. Massa poca pot deixar indesitjables bombolles d'aire sota el vinil.

Un cop hem aplicat ja la primera meitat podem retirar les restes de cinta de pintor, el vinil ja es mantindrà fixat a la seva posició.

Amb cura aixequem l'altre meitat del vinil i enretirem el restant de paper encerat, procurant que el vinil desprotegit no s'enganxi a enlloc ni amb si mateix.

Tal i com haviem fet en el pas anterior mentre amb una ma subjectem el vinil lleugerament tensat i pròxim a la superfície, utilitzem l'espàtula per anar aplicant el vinil.

Quan el vinil ha ha estat colocat, només ens queda enretirar el paper transportador que queda a sobre el vinil.
(l'utilitat de aquest paper transportador es la de unificar totes les peces de vinil perquè actuïn com un sol bloc, sense que sens separin)

Cal enretirar-lo amb compte i poc a poc. De vegades el vinil no ha quedat prou fixat a la superfície i el propi paper encerat por arrencar i esparracar alguna peça. Si veiem que això passa, tornem a aplicar el paper transportador i passem de nou l'espàtula amb mes pressió.

Ja està. Ja podem gaudir del vinil.

Cal tenir en compte que l’adhesiu necessita 24 hores per adquirir la seva màxima adherència. Tot i que en les col·locacions de vinil en sec, l'adherència inicial es ja mes que suficient perquè es pugui manipular la superfície gaire por.