Skip to main content

Tutorial

Col·locació de vinil (en sec).

Enganxar un vinil de tall no és massa complicat, si bé l’experiència és un important grau a favor. No obstant i seguint les instruccions, es pot fer sense massa dificultat i deixar un acabat “professional”.

Quan és aconsellable posar el vinil en sec?

El mètode en sec s’utilitza per a vinils petits, que puguem manipular fàcilment, que van col·locats en superfícies poroses o que no es poden mullar (per exemple paret, fusta, roba, etc.).

Què necessitem?

 • Espàtula

  És necessària una espàtula amb una rigidesa intermèdia i sobretot en les arestes en bones condicions. Si la nostra espàtula té osques o imperfeccions, quedaran marcades en el vinil.

 • Cinta de pintor:

  Tot i que no és imprescindible, pot ser d’una gran ajuda disposar de cinta de pintor o qualsevol altra cinta adhesiva que sigui de posar i treure amb facilitat.

 • Cutter:

  Un cutter o alguna eina per tallar poden ser necessàries a l’hora de facilitar-nos la instal·lació.

 • Equip de neteja:

  Ens caldrà un drap i líquids de neteja. És important que el drap no deixi fibres i que els líquids de neteja utilitzats siguin en base aquosa o d’alcohol. És rellevant, ja que depèn quins productes, deixen la superfície impregnada amb una fina capa antiadherent que si bé repela la pols i porqueria, també ens donarà problemes amb l’adherència del mateix vinil.

 • Paciència:

  Posar un vinil amb un bon resultat és una feina que requereix més manya que força. Les presses no ens ajudaran. Deixeu-les fora.

1. Netejar la superfície

El primer que ens cal fer per posar un vinil, és netejar curosament la superfície on el volem posar. Si aquesta està bruta de pols, líquid o grassa, l’adherència i, per tant, la durada del vinil, quedaran molt limitades.

Si la superfície és greixosa cal utilitzar líquids de neteja liposolvents (desengrassants). Us recomanem utilitzar productes de neteja en base d’alcohol o alcohol directament.

Procureu que el drap utilitzat per netejar no deixi fibres que quedarien atrapades sota el vinil, espatllant el resultat final.

2. Col·locar en la posició

El primer que fem és, sense retirar el paper encerat, col·locar el vinil en la posició que el volem enganxar.

Un cop està en la posició desitjada, el fixem ajudant-nos de la cinta de pintor, tal i com es mostra en la imatge adjunta.

3. Enganxar la primera meitat

Aixequem una de les meitats del vinil i separem el paper encerat del vinil i el paper transportador. (Si ets dretà, et recomanem començar per la part esquerra. O per la dreta en cas contrari)

Amb l’ajuda del cutter o unes tisores, mirem de tallar el paper encerat, procurant fer un tall recte i net. És important no esparracar el paper, ja que saltaran petites fibres de paper que s’adheriran al vinil.

Ara i amb compte, mentre amb una mà mantenim el vinil lleugerament tensat i proper a la superfície, però sense tocar-la, mentre que amb l’altre anem espatulant amb moviments suaus, verticals i avançant de manera gradual. Fent passades progressives des del centre fins als extrems. Sense pressa i amb una pressió intermèdia. Massa pressió a l’espàtula pot produir arrugues o inclús esparracar el material. Massa poca pot deixar indesitjables bombolles d’aire sota el vinil.

4. Enganxar l'altre meitat

Un cop hem aplicat ja la primera meitat, podem retirar les restes de cinta de pintor, el vinil ja es mantindrà fixat a la seva posició.

Amb cura, aixequem l’altra meitat del vinil i enretirem el restant de paper encerat, procurant que el vinil desprotegit no s’enganxi a enlloc ni amb si mateix.

Tal com havíem fet en el pas anterior, mentre amb una mà subjectem el vinil lleugerament tensat i pròxim a la superfície, utilitzem l’espàtula per anar aplicant el vinil.

5. Retirar el paper transportador

Quan el vinil ha estat col·locat, només ens queda enretirar el paper transportador que queda a sobre el vinil. (La utilitat d’aquest paper transportador és la d’unificar totes les peces de vinil perquè actuïn com un sol bloc, sense que se’ns separin)

Cal enretirar-lo amb compte i a poc a poc. De vegades el vinil no ha quedat prou fixat a la superfície i el mateix paper encerat pot arrencar i esparracar alguna peça. Si veiem que això passa, tornem a aplicar el paper transportador i passem de nou l’espàtula amb més pressió.

6. Adherencia màxima al cap de 24 hores

Cal tenir en compte que l’adhesiu necessita 24 hores per adquirir la seva màxima adherència. Tot i que en les col·locacions de vinil en sec, l’adherència inicial és ja més que suficient perquè es pugui manipular la superfície.

Whatsapp us!