Skip to main content

Tutorial

Col·locació de vinil (en moll).

Enganxar un vinil de tall no és massa complicat, si bé l’experiència és un important grau a favor. No obstant i seguint les instruccions, es pot fer sense massa dificultat i deixar un acabat “professional”.

Quan és aconsellable posar el vinil en moll?

El mètode en moll s’utilitza per a vinils de grans dimensions, que no puguem manipular fàcilment sempre que vagin col·locats en superfícies llises i que no es poden mullar (per exemple vidre, metalls polits, plàstics, etc.). Si la superfície no ho permet, no ens queda altre que recorre a l’aplicació en sec.

Què necessitem?

 • Espàtula

  És necessària una espàtula amb una rigidesa intermèdia i sobretot amb les arestes en bones condicions. Si la nostra espàtula té osques o imperfeccions, quedaran marcades en el vinil.

 • Cinta de pintor:

  Tot i que no és imprescindible, pot ser d’una gran ajuda disposar de cinta de pintor o qualsevol altra cinta adhesiva que sigui de posar i treure amb facilitat.

 • Cutter:

  Un cutter o alguna eina per tallar poden ser necessàries a l’hora de facilitar-nos la  instal·lació.

 • Equip de neteja:

  Ens caldrà un drap i líquids de neteja. És important que el drap no deixi fibres i que els líquids de neteja utilitzats siguin en base aquosa o d’alcohol. És rellevant, ja que depèn quins productes, deixen la superfície impregnada amb una fina capa antiadherent que si bé repela la pols i porqueria, també ens donarà problemes amb l’adherència del mateix vinil.

 • Mescla d’aigua i sabó:

  Per l’aplicació en moll utilitzarem una mescla d’aigua i sabó (un sabó gel neutre, com el que podem utilitzar al lavabo). La proporció és d’uns 5 ml de sabó per cada litre d’aigua (és una proporció orientativa). Pots guardar la proveta si no la tens a mà.

 • Paciència:

  Posar un vinil amb un bon resultat és una feina que requereix més manya que força. Les presses no ens ajudaran. Deixeu-les fora.

1. Netejar la superfície

El primer que ens cal fer per posar un vinil, és netejar curosament la superfície on el volem posar. Si aquesta està bruta de pols, líquid o grassa, l’adherència i, per tant, la durada del vinil, quedaran molt limitades.

Si la superfície és greixosa cal utilitzar líquids de neteja liposolvents (desengrassants). Us recomanem usar productes de neteja en base d’alcohol o alcohol directament.

Procureu que el drap usat per netejar no deixi fibres que quedarien atrapades sota el vinil, espatllant el resultat final.

2. Enretirar el paper encerat

El primer que hem de fer és enretirar completament el paper encerat que cobreix la part posterior del vinil, deixant tota la part adhesiva descoberta i desprotegida. (És important treballar en un espai el més net possible de pols i partícules suspeses en l’aire, ja que durant aquest pas és fàcil que s’adhereixin grans de brutícia al vinil.

Una solució és treballar sobre una taula en la qual estendre completament el vinil.

3. Polvoritzar l'adhesiu i la superfície

Amb la mescla d’aigua i sabó que hem preparat prèviament, hem de mullar la part de l’adhesiu amb un polvoritzador. Tampoc oblidis ruixar amb aigua la superfície on posarem finalment el vinil

No cal patir per excés d’aigua. Si en posem poca ens podríem trobar que el vinil no llisca i s’enganxa abans del que voldríem. Si en posem en excés, només farem més mullader. S’ha de procurar que ambdues superfícies quedin totalment molles, però sense que degotin massa.

Quan estigui ben mullat, girar el vinil i col·locar-lo a la superfície a la posició que volem. Notaràs que gràcies a l’aigua i el sabó el vinil llisca lliurement, permetent recol·locar-lo tantes vegades com sigui necessari fins a assegurar-nos que està on volem.

4. Treure l'aigua amb l'ajuda d'una espàtula per fixar el vinil

Un cop en la posició desitjada i amb l’ajuda d’una espàtula es va traient l’aigua, fent moviments des del centre de l’adhesiu cap a l’exterior. Cal començar amb una primera passada d’espàtula que retirarà la major part de l’aigua i començarà a fixar el vinil de manera que s’aguanti sol.

Després cal repetir diverses vegades les passades amb l’espàtula augmentant gradualment la pressió per assegurar-nos que deixem la menor quantitat d’humitat entre el vinil i el vidre.

Si no espatulem adequadament i deixem massa restes d’aigua, el que succeirà és que la humitat s’acumularà amb el pas de l’estona formant bombolles atrapades entre la superfície i el vinil. És lleig, però tampoc és un problema massa greu, ja que aquestes bombolles aniran marxant amb el pas de les hores. (Pot tardar entre algunes hores o diversos dies, depenent d’on estigui el vinil i la humitat ambiental.)

5. Esperar a que s'elimini del tot l'aigua

Cal deixar esperar un temps prudencial perquè s’hagi eixugat i eliminat l’aigua. Altrament, serà molt complicat enretirar el paper transportador sense arrencar el vinil de la superfície. (El temps pot oscil·lar entre alguns minuts o algunes hores, depenent de la humitat ambiental.)

Quan veiem que el vinil comença a fixar-se amb força ja podem retirar el paper transportador que queda a sobre el vinil. No obstant, és important fer-ho a poc a poc i paral·lelament a la paret, vigilant de no arrencar ni malmetre el vinil. És un procés delicat i les presses ens poden jugar una mala passada.

6. Adherencia màxima al cap de 24/48 hores

Ja podem gaudir del vinil.

Cal tenir en compte que l’adhesiu necessita 24 o 48 hores per adquirir la seva màxima adherència.

Whatsapp us!